Broshura Festivali 2016 WEB.pdf


Preview of PDF document broshura-festivali-2016-web.pdf

Page 1 2 3 45620

Text preview


“Mélange Barocco”
I PIZZICANTI
Francesco Spendolini
Chalumeaux
Katia Viel
Violino
Mathilde Legrand
Mezzo Soprano
Eloy Orzaiz Galarza
Clavicembalo

Shpesh muzika baroke i atashohet formave të tjera të artit: poezisë, për efektin e
përsosur që krijohet nga bashkimi i tyre në saj të inspirimit që njëra merr nga tjetra.
Por mes shumë formash të tjera të artit, piktura është ajo që shpesh shpreh më mirë
realitetin e mijra hijeve dhe ndjenjave të provokuara nga tingujt muzikorë.
Tingujt si ngjyrë dhe instrumentet si një paletë që në duart e kompozitorit që di të japë
formë dhe « sensacion » materies të pakapshme nga muzika. Sigurisht që tingulli më
i dëshiruar dhe imituar ka qënë ai njerëzor, burim inspirimi dhe stimuli i vazhduar për
kompozitorë dhe instrumentistë. Kështu përmes këtij « Mélange Barocco », propozohet
një ri-interpretim i ngjyrave të muzikës të fillim shtatëqindës, përmes zërit, të shoqëruar
nga violina, ngjyrim primar i imitimit të tingullit njerëzor, klaviçembali dhe një instrument
i ri që do ti paraprinte klarinetës moderne, chalumau. Një sfumature e re timbrike,
here me doza melankolie here baritore, vjen kështu e prezantuar në paletën baroke
nga kompozitorë të rendësishëm si Telemann, Vivaldi mbi të cilët kompozitorë të tjerë
pasardhës kanë dashur të ekperimentojnë.

Programi:
Johann Friedrich Fasch (1688-1758) FaWV
Koncert per Chalumeau in Sib maxhor L :B1 10’ minuta
- Largo
- Un poco allegro
- Largo
- Allegro
-4-

VOX BAROQUE 2016 - PROGRAMI