PDF Archive

Easily share your PDF documents with your contacts, on the Web and Social Networks.

Send a file File manager PDF Toolbox Search Help Contact



Pipes and Cisterns .pdf



Original filename: Pipes and Cisterns.pdf

This PDF 1.5 document has been generated by Zamzar, and has been sent on pdf-archive.com on 20/12/2016 at 10:52, from IP address 49.205.x.x. The current document download page has been viewed 91 times.
File size: 86 KB (11 pages).
Privacy: public file




Download original PDF file









Document preview


Pipes and Cisterns
Questions and Answers

1) 13.5 litres capacity 12 Pots of water can be 
sufficient to fill a drum. How many 9 litres pots of 
water will be required to fill the above drum?
ANS:- 18
Explanation:Capacity of the drum  =  (12 × 13.5) litres  =  162 litres.
Capacity of each pot  =   9 litres.
Total pots needed    =   162/9  =  18 . 

2) A Barrel can be filled by pipeA in 8 hours while 
pipeB can be empty the Barrel in 17 hours. If both the 
pipes start work at the same time, then find the time 
needed to fill the Barrel?
Ans:- 15.11 hours
Explanation:Net partion filled in 1 hour  =  [ 1/8 - 1/17]   =   9/136 .
The Barrel can be filled in 136/9 hrs    =   15.11 hours.

3) A tap can fill a tank in 16 hours. After half the tank is 
filled, 3 more same capacity  taps are opened. How much 
time needed to fill the tank?
Ans:- 8 hrs 15 min
Explanation:-

• Time taken by one tap to fill half the tank   =   8 hrs.
• Part filled by the four taps in 1 hour  =   4 ×1/8   =   1/2 .
Remaining part   =   [ 1 - 1/2 ]   =   1/2 . 
• ∴    1/2 : 1/2 : : 1 : A  or   A  =  [ 1/2 ×1 × 1/2 ]    =    1/4 
hrs i.e., 15 mins.
• So, total time taken  =  8 hrs 15 min.
 

4) A tap fill a pot in two hours because of a hole to the 
pot, it took 2 1/3 hours. Calculate the time needed for 
hole to emptied the pot completely?
Ans:- 14
Explanation:-

• Job done by the hole in 1 hour = [ 1/2 - 3/7 ]    =   
1/14 .
• So, hole can empty the pot in 14 hrs.

5) Mug P has 3times more capacity than Mug Q. It 
takes 60 turns for Mug  P to fill the empty Drum. How 
many turns it will take for both the Mugs P and Q, 
having each turn together to fill the empty drum?
Ans:- 45
Explanation:Let capacity of Mug P be n litres.
Then, capacity of Mug Q  =   n/3 litres. 
Capacity of the drum  =  60n litres.
Required number of turns  = [ 60n / ( n + n/3 ) ]  =   [ 
60n × 3/4n ]     =    45. 

6)Pipe A can fill a tank in 5 hours and Pipe B can fill a 
tank in 6 hours. Pipe C can empty the tank  in 12 hours.
If all the three pipes are opened in the same time, 
then the tank will be filled in?
Ans:- 3 9/17 hours
Explanation:Net portion filled in 1 hour = [ 1/5 + 1/6 - 1/12 ]     =   
 17/60 .
So, The tank will be filled in 60/17 hrs i.e., 3 9/17 
hours. 

7) PipeA  fill a tank 3times faster than PipeB. If two 
pipes can fill the tank in 36 minutes, then find the 
time needed for PipeB alone to fill the tank?
Ans:- 144 minutes
Explanation:Let us assume pipeB alone fill the tank in B minutes.
Then, faster pipe will fill it in  B/3  minutes.
According to the question,
1/B + 3/B  =  1/36   ↔  4/B    =  1/36  ↔   B  =  144 
min.
• So, pipeB can fill the tank in 144 minutes.






8) Pipe X can fill a tank in 50 hours, Pipe Y in 100 
hours and pipe Z in 300 hours. If all the pipes are 
open, In how much time all 3 pipes fill the tank?
Ans:- 30
Explanation:Part filled by (X + Y + Z) in 1 hour    =   [ 1/50 + 1/100 + 
1/300 ]    =   1/30 .
∴    All the three pipes together will fill the tank in 30 
hours. 


Related documents


PDF Document pipes and cisterns
PDF Document rain barrel maintenance
PDF Document how to build a grey water storage and filtration system
PDF Document hdpe jars buy empty plastic bottles
PDF Document cookbook1
PDF Document the features of different types of pumps based on its usage


Related keywords