PDF Archive

Easily share your PDF documents with your contacts, on the Web and Social Networks.

Share a file Manage my documents Convert Recover PDF Search Help Contact



Behavioral dogs and how to prevent them .pdf


Original filename: Behavioral dogs and how to prevent them.pdf
Author: GALAXY COMPUTERS

This PDF 1.7 document has been generated by Microsoft® Word 2016, and has been sent on pdf-archive.com on 12/07/2017 at 17:16, from IP address 103.198.x.x. The current document download page has been viewed 157 times.
File size: 460 KB (3 pages).
Privacy: public file




Download original PDF file









Document preview


Discover the top training secrets to ensure your Dog is always well behaved!
Dogs like every other pet can develop bad behaviors over time, which if not giving attention to at the
onset, can degenerate and cause serious problems/issues for the owner and may ultimately lead to their
owners giving them out to shelters out of frustration.
According to a study conducting by National Council on Pet Population Study and Policy (NCPPSP), an
overwhelming 96% of pets abandoned at shelters have behavioral problems and absolutely lacks
manners or any form of training by their owners.
Regardless of this worrisome statistics however, all hope is not lost as there are still ways to prevent this
issues from cropping up, and the two most important ways of ensuring this are consistent training and
setting of boundaries right from the beginning or when the dog is still young.
Below are some of the common behavioral problems associated with dogs.
1. EXCESSIVE BARKING
Although barking is a natural way of life for dogs through which they express emotions like anger,
warning, excitement, boredom, hunger, seeking attention, communication with other dogs etc but it
becomes a problem when they bark or howl excessively thus constituting a sort of nuisance to the
owner and neighbours.
Solution - Excessive barking can be curtailed by first finding out what could possibly be the reason for it,
dedication with undivided attention on details. Consistency and patience while teaching the dog some
bark/quite commands and improving on their IQ could go a long way in solving the problem.
2. INDISCRIMINATE URINATION AND DEFECATION
This could cause a great deal of inconvenience and frustration to the owner and even result in damage
to properties and household equipment.
Possible causes could be health, territorial marking, anxiety, attention seeking etc.
Solution - Ensure to find out the remote or direct cause of this bad behavior, monitor your dog closely
and try to ascertain why it behaves in this way. Try to keep a log or if you can decipher a
sequence/pattern fashion out ways on how you can take it out during such times for the dog to ease
itself.
3. BITING
Dogs bite due to natural tendencies and make up, but it could also be injurious to both humans, animals
and equally damage other items like clothing and other goods.
Possible causes could be fear and defensiveness, predatory instincts, pain/anger/sickness, to assert
dominance etc.
Solution - Dog owners can discourage this through inhibition and minimizing the causative agents.
4. CHEWING
The tendency to chew also comes naturally to dogs, but this could also become a dangerous behavior

problem if they make it a habit in damaging useful things in the home. Possible causes include boredom,
anxiety, curiosity etc.
Solution - Ensure you provide items or toys for your dog to play with, and equally restrict their
movement to limited areas they where they could not do damage when you’re not around.
5. DIGGING
Although not all dogs indulge in this sort of activity but certain breeds are known have such habit.
Possible causes are boredom, trying to create a ‘safe zone’, fear, anxiety etc.
Solution - Always try to engage your dog with meaningful activities to avoid having too much free time
to engage in idle and destructive activities like digging.
6. CHASING
Dogs like sporting activities like chasing, it excites them and gives them a feeling of ‘highness’. This is
also part of its natural predatory instincts aided by its well developed limbs.
Solution - Always have a dog leash that would come handy whenever needed. Educate your dog to have
a high IQ to be able to always be at your beck and call, and always be at alert.
7. BEGGING
Dogs do have big appetites and they are easily aroused when they see food, and could start making
begging expressions, but do not encourage this.
Solution - Do not always bring food items in its presence. Take the dog to its house or a secluded area
before bringing out food that is not intended for it. Resist their ‘beggarly’ expressions if they accidentally
meets you with food.
8. AGGRESSIVENESS
Dogs can show aggressiveness in different forms like barking, growling, barring their teeth in a hostile
way, biting and even attacking people when they are threatened, though their amount of aggressiveness
differs from among breeds.
Solution - Always ensure your dog is confined or on a leash if it shows aggressive tendencies a lot. Also,
do consult your vetenary doctor in other to ascertain that this is not due to a health issue.
9. JUMPING UP
Though at times dogs do this to show affection or greet their owners or loved ones, but this could also
be embarrassing, annoying and even downright dangerous.
Solution - Try to discourage it by ignoring it when it engages in such behavior.
10. CLINGINESS
When dogs are separated from their former owners, they can become angry and protest by littering the
environment with their urine and faeces, chewing on objects and useful items etc.

Solution - Try not to allow your dog to get so used to you that they become uncomfortable when you’re
not around. Stay away from them from time to time if you observe they are becoming too attached to
you.

Click here to get ALL the top training secrets for your Dog!


Behavioral dogs and how to prevent them.pdf - page 1/3
Behavioral dogs and how to prevent them.pdf - page 2/3
Behavioral dogs and how to prevent them.pdf - page 3/3

Related documents


behavioral dogs and how to prevent them
small dog bark collar
hr136 bark stop pro manual tm
dog separation anxiety 20
the love of pitt bulls
is the customer always right


Related keywords