JATBMS .pdf

File information


Original filename: JATBMS.pdf

This PDF 1.4 document has been generated by Mozilla/5.0 (Windows NT 6.2; WOW64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/59.0.3071.115 Safari/537.36 / Skia/PDF m59, and has been sent on pdf-archive.com on 15/10/2017 at 09:36, from IP address 103.92.x.x. The current document download page has been viewed 632 times.
File size: 794 KB (31 pages).
Privacy: public file


Download original PDF file


JATBMS.pdf (PDF, 794 KB)


Share on social networks



Link to this file download page



Document preview


JATBMS
Topic:- Assorted Questions
1)
[Question ID = 624]
1.
2.
3.
4.

Straight Line [Option ID = 2490]
Circle [Option ID = 2491]
Parabola [Option ID = 2492]
None of these [Option ID = 2493]

Correct Answer :Parabola [Option ID = 2492]
2) Which of the following has emerged as India’s best university in a countrywide National Institute Ranking
Framework (NIRF) of educational institutes released recently? [Question ID = 585]
1.
2.
3.
4.

IISc., Bangalore [Option ID = 2334]
University of Delhi [Option ID = 2335]
JNU, New Delhi [Option ID = 2336]
BHU, Varanasi [Option ID = 2337]

Correct Answer :IISc., Bangalore [Option ID = 2334]
3) Which of the following is the ‘First Green Train Corridor’ inaugurated by the Railway Minister in July 2016?
[Question ID = 578]
1.
2.
3.
4.

Rameshwaram - Munamadurai [Option ID = 2306]
Kalka – Shimla Junction [Option ID = 2307]
Delhi - Varanasi [Option ID = 2308]
Jammu - Katra [Option ID = 2309]

Correct Answer :Rameshwaram - Munamadurai [Option ID = 2306]

A

n n

4) The matrix of order x is given by A=I-X(X'X)-1 X' where
of . What can you conclude about the order of X?

X

[Question ID = 618]

X
X
X

n
n
n

1. has rows [Option ID = 2466]
2. has columns [Option ID = 2467]
3. has rows and columns [Option ID = 2468]
4. None of these [Option ID = 2469]

Correct Answer :-

n

X has n rows [Option ID = 2466]

I is an identity matrix and X' is the transpose

5) Among the options given choose the word that is spelt incorrectly:
(i) Tiptoing (ii) Tippling (iii) Tattletale (iv) Contiguous
[Question ID = 563]
1.
2.
3.
4.

(i) [Option ID = 2246]
(ii) [Option ID = 2247]
(iii) [Option ID = 2248]
(iv) [Option ID = 2249]

Correct Answer :(i) [Option ID = 2246]
6) Leukaemia is [Question ID = 593]
1.
2.
3.
4.

Cancer of the blood [Option ID = 2366]
Deformation of bones in human body [Option ID = 2367]
A disease which makes bones brittle [Option ID = 2368]
Cancer of glands [Option ID = 2369]

Correct Answer :Cancer of the blood [Option ID = 2366]
7) Which bank has launched a unique credit card ‘UNNATI’ for which any customer with a balance of at least
Rs. 25000/- in his/her savings account with the bank would be eligible? [Question ID = 572]
1.
2.
3.
4.

HDFC Bank [Option ID = 2282]
ICICI Bank [Option ID = 2283]
Axis Bank [Option ID = 2284]
SBI [Option ID = 2285]

Correct Answer :SBI [Option ID = 2285]

8) Find the word closest in meaning to the word "LOQUACITY"
[Question ID = 555]
1.
2.
3.
4.

misery [Option ID = 2214]
fantasy [Option ID = 2215]
repetition [Option ID = 2216]
talkativeness [Option ID = 2217]

Correct Answer :talkativeness [Option ID = 2217]

9)

[Question ID = 629]
1.
2.
3.
4.

2/3
1/2
1/3
1/6

[Option
[Option
[Option
[Option

ID
ID
ID
ID

=
=
=
=

2510]
2511]
2512]
2513]

Correct Answer :1/6 [Option ID = 2513]

10)

[Question ID = 611]
1.

[Option ID = 2438]

2.

[Option ID = 2439]

3.

[Option ID = 2440]

4.

[Option ID = 2441]

Correct Answer :[Option ID = 2439]

11)

[Question ID = 576]
1.
2.
3.
4.

A-ii, B-iii, C-i, D-iv
A-i, B-ii, C-iii, D-iv
A-i, B-iv, C-ii, D-iii
A-iii, B-ii, C-i, D-iv

[Option
[Option
[Option
[Option

ID
ID
ID
ID

=
=
=
=

2298]
2299]
2300]
2301]

Correct Answer :A-i, B-iv, C-ii, D-iii [Option ID = 2300]

12) Two dice are tossed once. The probability of getting an even number on the first die or a total of 8 is

[Question ID = 614]
1.
2.
3.
4.

1/36 [Option ID = 2450]
3/36 [Option ID = 2451]
11/36 [Option ID = 2452]
None of the above [Option ID = 2453]

Correct Answer :None of the above [Option ID = 2453]

13)

[Question ID = 628]

1.

[Option ID = 2506]

2.

[Option ID = 2507]

3.

[Option ID = 2508]

4.

[Option ID = 2509]

Correct Answer :-

[Option ID = 2508]

14) Choose the option that fits the blank to complete the sentence
There are _______ views on the issue of giving bonus to employees.
[Question ID = 571]
1.
2.
3.
4.

Independent [Option ID = 2278]
Divergent [Option ID = 2279]
Modest [Option ID = 2280]
Adverse [Option ID = 2281]

Correct Answer :Divergent [Option ID = 2279]
15) UDAY is: [Question ID = 594]
1.
2.
3.
4.

Scheme related to urban youth [Option ID = 2370]
A plan for the development of urban infrastructure [Option ID = 2371]
Plan to aid ailing electricity distribution companies [Option ID = 2372]
Scheme for the development of university infrastructure [Option ID = 2373]

Correct Answer :Plan to aid ailing electricity distribution companies [Option ID = 2372]
16) The idiom “mind your P’s and Q’s” means: [Question ID = 557]
1.
2.
3.
4.

behave politely and follow social conventions [Option ID = 2222]
spell correctly [Option ID = 2223]
write legibly and correctly [Option ID = 2224]
ignore minor details [Option ID = 2225]

Correct Answer :behave politely and follow social conventions [Option ID = 2222]

17) In the following question, two statements numbered I and II are given.

There may be cause and effect relationship between the two statements. These two statements may be the
effect of the same cause or independent causes. These statements may be independent causes without having
any relationship. Read both the statements in the question and mark your answer accordingly
I. The school authority has started special coaching classes for XII Std. Students after school hours
II. The parents of the XII Std. Students have withdrawn their wards from private coaching classes
[Question ID = 605]
1.
2.
3.
4.

Statement I is the cause and statement II is its effect; [Option ID = 2414]
Statement II is the cause and statement I is its effect; [Option ID = 2415]
Both the statements I and II are independent causes; [Option ID = 2416]
Both the statements I and II are effects of some common causes; [Option ID = 2417]

Correct Answer :Statement I is the cause and statement II is its effect; [Option ID = 2414]

18)

[Question ID = 630]
1.
2.
3.
4.

128e [Option ID = 2514]
4 [Option ID = 2515]
32e [Option ID = 2516]
96e [Option ID = 2517]

Correct Answer :128e [Option ID = 2514]

19)

[Question ID = 597]
1. The question can be answered by using one of the statements alone but not by the other. [Option ID = 2382]
2. The question can be answered by using either statement alone. [Option ID = 2383]
3. The question can be answered by using both the statements together, but cannot be answered by using either statement
alone. [Option ID = 2384]
4. The question cannot be answered even by using both the statements together. [Option ID = 2385]

Correct Answer :The question can be answered by using both the statements together, but cannot be answered by using either
statement alone. [Option ID = 2384]
20) What is the rank of India on the 2016 Global Hunger Index (GHI) released by the International Food
Policy Research Institute (IFPRI)? [Question ID = 581]

1.
2.
3.
4.

80
55
97
30

[Option
[Option
[Option
[Option

ID
ID
ID
ID

=
=
=
=

2318]
2319]
2320]
2321]

Correct Answer :97 [Option ID = 2320]
21) The idiom “at a stone’s throw” means: [Question ID = 560]
1.
2.
3.
4.

make a correct choice [Option ID = 2234]
a short distance [Option ID = 2235]
aim accurately [Option ID = 2236]
pelt stones at the enemy [Option ID = 2237]

Correct Answer :a short distance [Option ID = 2235]

22)

[Question ID = 633]
1.
2.
3.
4.

I and II are true [Option ID = 2526]
I and III are true [Option ID = 2527]
II and III are true [Option ID = 2528]
I, II and III are true [Option ID = 2529]

Correct Answer :I and II are true [Option ID = 2526]
23) All of the following categories are covered under priority sector except one. Identify that one. [Question
ID = 586]
1.
2.
3.
4.

Social Infrastructure [Option ID = 2338]
Micro, Small and Medium Enterprises (MSME) [Option ID = 2339]
Consumer Finance [Option ID = 2340]
Renewable Energy [Option ID = 2341]

Correct Answer :Consumer Finance [Option ID = 2340]

24) Choose the option that fits the blank to complete the sentence
Man who has committed such an ______ crime must get the most severe punishment.
[Question ID = 569]
1. Injurious [Option ID = 2270]
2. Uncharitable [Option ID = 2271]
3. Unworthy [Option ID = 2272]

4. Abominable [Option ID = 2273]

Correct Answer :Abominable [Option ID = 2273]

25) Find the word closest in meaning to the word "AUDACIOUS"
[Question ID = 554]
1.
2.
3.
4.

Useless [Option ID = 2210]
Bold [Option ID = 2211]
Foolish [Option ID = 2212]
Necessary [Option ID = 2213]

Correct Answer :Bold [Option ID = 2211]

26) Among the options given, choose the word that is spelt incorrectly:
(i) Aggressive (ii) Counterfiet (iii) Arrival (iv) Serendipity
[Question ID = 561]
1.
2.
3.
4.

(i) [Option ID = 2238]
(ii) [Option ID = 2239]
(iii) [Option ID = 2240]
(iv) [Option ID = 2241]

Correct Answer :(ii) [Option ID = 2239]
27) Which state has the lowest sex ratio in India as per Census 2011? [Question ID = 589]
1.
2.
3.
4.

Haryana [Option ID = 2350]
Sikkim [Option ID = 2351]
Uttar Pradesh [Option ID = 2352]
Punjab [Option ID = 2353]

Correct Answer :Haryana [Option ID = 2350]

28) The following question consists of a question followed by two statements numbered I and II given below
it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read
both the statements and give the answer
If X’s age is exactly twice of Y’s age, what is X’s age?
I. Eight years ago X’s age was exactly three times Y’s age
II. Ten years from now, X’s age will be exactly 1.5 times Y’s age
[Question ID = 600]
1. The data in the statement I alone is sufficient to answer the question but the data in statement II alone is not sufficient to
answer the question; [Option ID = 2394]
2. The data in the statement II alone is sufficient to answer the question but the data in statement I alone is not sufficient to
answer the question; [Option ID = 2395]
3. Data in both statement I and statement II together are necessary to answer the question; [Option ID = 2396]
4. The data either in statement I alone or in statement II alone is sufficient to answer the question [Option ID = 2397]

Correct Answer :The data either in statement I alone or in statement II alone is sufficient to answer the question [Option ID = 2397]

29) In the following question, two statements numbered I and II are given.
There may be cause and effect relationship between the two statements. These two statements may be the
effect of the same cause or independent causes. These statements may be independent causes without having
any relationship. Read both the statements in the question and mark your answer accordingly
I. There has been a steady increase in the per capita income of people in India in recent years
II. There is a substantial increase in the literacy rate of India
[Question ID = 604]
1.
2.
3.
4.

Statement I is the cause and statement II is its effect; [Option ID = 2410]
Statement II is the cause and statement I is its effect; [Option ID = 2411]
Both the statements I and II are independent causes; [Option ID = 2412]
Both the statements I and II are effects of some common causes; [Option ID = 2413]

Correct Answer :Statement II is the cause and statement I is its effect; [Option ID = 2411]
30) The most suitable antonym for the word “Affectation” will be: [Question ID = 567]
1.
2.
3.
4.

Revengeful [Option ID = 2262]
Affectionate [Option ID = 2263]
Concentration [Option ID = 2264]
Artlessness [Option ID = 2265]

Correct Answer :Artlessness [Option ID = 2265]

31)

[Question ID = 615]
1.
2.
3.
4.

0.3
0.5
0.6
0.7

[Option
[Option
[Option
[Option

ID
ID
ID
ID

=
=
=
=

2454]
2455]
2456]
2457]

Correct Answer :0.5 [Option ID = 2455]
32) Headquarters of International Red Cross is situated at: [Question ID = 592]
1.
2.
3.
4.

Paris [Option ID = 2362]
The Hague [Option ID = 2363]
Geneva [Option ID = 2364]
Vienna [Option ID = 2365]

Correct Answer :Geneva [Option ID = 2364]

33) The courier charges for sending packages to a certain destination are Rs. 65 for the first 250 gms and Rs.
10 for each additional 100 grams of part thereof. If the charge for a package is Rs. 155, what could be its
weight in grams? [Question ID = 622]
1.
2.
3.
4.

1155 [Option ID = 2482]
1145 [Option ID = 2483]
1040 [Option ID = 2484]
950 [Option ID = 2485]

Correct Answer :1145 [Option ID = 2483]
34) Bob Dylan, the Nobel prize winner for Literature in 2016 is a [Question ID = 582]
1.
2.
3.
4.

sportsperson [Option ID = 2322]
philanthropist [Option ID = 2323]
songwriter [Option ID = 2324]
novelist [Option ID = 2325]

Correct Answer :songwriter [Option ID = 2324]
35) Four boys Monu, Baba, Tilu and Addi are standing on a ladder. Monu is further up the ladder than Baba.
Baba is in between Monu and Tilu. If Addi is further up than Monu, then who is the second boy from the
bottom? [Question ID = 601]
1.
2.
3.
4.

Monu [Option ID = 2398]
Baba [Option ID = 2399]
Tilu [Option ID = 2400]
Cannot be determined [Option ID = 2401]

Correct Answer :Baba [Option ID = 2399]

36)

[Question ID = 632]
1.
2.
3.
4.

I is true [Option ID = 2522]
II is true [Option ID = 2523]
I and II are true [Option ID = 2524]
None of these [Option ID = 2525]

Correct Answer :None of these [Option ID = 2525]
37) Exchange rate in India is determined by [Question ID = 590]
1.
2.
3.
4.

RBI [Option ID = 2354]
Forces of Demand and Supply [Option ID = 2355]
IMF [Option ID = 2356]
Finance ministry [Option ID = 2357]


Related documents


jatbms
markscheme g482 ocr physics spoof 2015
my own personal guide
sejda h3m
concor senior assistant 2016
frankenstein critical analysis evaluation essay update final

Link to this page


Permanent link

Use the permanent link to the download page to share your document on Facebook, Twitter, LinkedIn, or directly with a contact by e-Mail, Messenger, Whatsapp, Line..

Short link

Use the short link to share your document on Twitter or by text message (SMS)

HTML Code

Copy the following HTML code to share your document on a Website or Blog

QR Code

QR Code link to PDF file JATBMS.pdf