PDF Archive

Easily share your PDF documents with your contacts, on the Web and Social Networks.

Send a file File manager PDF Toolbox Search Help Contact



Average Questions and Answers .pdf



Original filename: Average Questions and Answers.pdf

This PDF 1.5 document has been generated by Zamzar, and has been sent on pdf-archive.com on 19/12/2016 at 13:07, from IP address 49.205.x.x. The current document download page has been viewed 132 times.
File size: 92 KB (12 pages).
Privacy: public file




Download original PDF file









Document preview


AVERAGE
QUESTIONS AND
ANSWERS

1) 20 pens and 55 pencils were purchased for 
Rs.600.If the average price of a pencil was Rs.2 , 
find the average price of a pen ?
Explanation:
Since average price of a pencil = Rs. 2
Therefore Price of 55 pencils = Rs.110 ,  Price of 
20 pens =600-110 = 490
average price of a pen = 490/20 =24.5 
Ans: 24.5

2) A man walks 2500 metres in 40 minutes , 1000 
metres in 30 minutes and 500 metres in 10 minutes. 
Then what is the average speed for whole walking 
distance ?
Explanation:
Average marks = (2500+1000+500) / (40+30+10) = 
4000 / 80 = 50
Ans : 50

3) Anil travels to a place 200 km away at an average 
speed of 70 km/hr and returns at 32 km/hr. Find the 
average speed for whole journey in km/hr ?
Explanation:
Average speed = 2xy/ x+y .
Average speed of given problem = (2*70*32) / 70+32
(140 *32) /102 = 4480/102  = 43.92
Average speed of given problem  =43.92.
Ans: 43.92.

4) Find the  average of cubes of consecutive 10 natural 
numbers ?
Explanation:
10(10+1)² / 4 = (110)²/4 = 12100 /4 = 3025 
 Average of cubes of consecutive n natural numbers= 
n(n+1)² / 4.
Ans: 3025

5) Find the arithmetic mean of  3 , 5 , 7 , 8 , 13 , 17 ,22 
 and  x. Mean is 10 ,what should be the number in 
place of x ?
Explanation:
Mean or average = (3+5+7+8+13+17+22+x) / 8 =10  ---->  (75 +x) /8 =10   -------> x = 80 -75 = 5.
Ans: 5

6) Find the average of all the numbers between 5 to 25 
, which are divisible by 3 ?
Explanation:
Average = ( 6+9+12+15+18+21+24) / 7 = 105 / 7 =15.
Ans: 15

7) Find the average of consecutive 25 natural numbers 
?
Explanation :
(25+1) / 2 = 26/2 = 13
Average of consecutive n natural numbers = (n+1)/2
Ans: 13

8) Find the average of consecutive even  numbers to 
80 ?
Explanation :
Average = ((N/2)+1) 
              =(80/2)+1 = 40+1 = 41.
Ans : 41


Related documents


PDF Document average questions and answers
PDF Document 7010 s11 qp 12
PDF Document 5090 w08 qp 3
PDF Document 2251 w09 qp 1
PDF Document 5090 s08 qp 1
PDF Document ibps rrb officer exam 2012 questions paper in pdf


Related keywords