Portfolio 2013 Optimized .pdf

File information


Original filename: Portfolio_2013_Optimized.pdf

This PDF 1.4 document has been generated by Adobe InDesign CC (Macintosh) / Adobe PDF Library 10.0.1, and has been sent on pdf-archive.com on 07/07/2013 at 03:12, from IP address 99.237.x.x. The current document download page has been viewed 974 times.
File size: 36.1 MB (34 pages).
Privacy: public file


Download original PDF file


Portfolio_2013_Optimized.pdf (PDF, 36.1 MB)


Share on social networks



Link to this file download page



Document preview


105 Rue Milton, Apt. 301
Montreal, QC
H2X 1V4 CA
joeshi88@hotmail.com
514.243.0389

Selected Works

Studio Design
Sylvan Hide
Museo Tevere
Labyrinthe
The Walking Tree
TARU Firefly

RARE Charitable Research Reserve
Cambridge, Ontario, Canada
Summer 2008, U2



The Expanded Field

“Sylvan Hide” is a membrane theatre construct which
seeks to recognize and redefine the many sensuous opportunities
that moving through the vast RARE forest provides by virtue of its
apparently fortuitous vegetation dispositions; ultimately presenting its key performance: the glade.

The project is preceded by an isolated path amidst the
forest traced through heavily vegetated areas to help realize the
environment’s naturally varying and sensual composition. This
acts as a prelude to the performance construct which, in its many
iterations, embodies a transition to a single, organic membrane
that peels into thinner membranes to create a system of seemingly naturally formed semi-enclosed spaces as a way of architecturally sculpting the expanded sylvan field.



Site Context



The Approach
Right: Membrane Studies

| SYLVAN HIDE



Ground Floor Plan
1
2
3
4
5
6

Main Foyer
Reception/Administration
Theatre Foyer
Café and Restaurant
Open Air Theatre
Staff Entrance

| SYLVAN HIDE

6

4

5

B1 Floor Plan
7
8
9

7
9

Cantilevered Seating
Structural Light Well
Projection Studio

3

2
8

B2 Floor Plan

14

13
12
11

10

10
11
12
13
14

Main Stage
Orchestra
Theatre Prep.
Staff Lounge
Walk-out Terrace

1



Main Artery

| SYLVAN HIDE




Membrane Detail

| SYLVAN HIDE

The resulting architecture
contains no explicit division between
the major programme as the membrane simply folds and weaves to
allow for a “soft” passage to another
space within the construct, providing
the opportunity for the presence of
a main open stage and seating area
that looks over the landscape, allowing for a harmonious resonance between the performance and its natural environment. To emphasize the
weaving tendencies of the membrane
and to provide an uninterrupted view
of the landscape from the seating
area, vertical support throughout.

The Tiber River
Trastevere, Rome, Italy
Fall 2010, U4



The Flowing Consciousness

The new museum sits on an artificial harbor that
cultivates a surrounding wetland park. A large sculptural tower (bottom) sets the stage for a new cultural
and social forum as well as a new pedestrian bridge
that crosses the Tiber river, and elements of water and
light within all exhibition spaces evoke the ancient Roman practice of utilizing the reflection of water as ambient lighting. Each exhibition space is surrounded by
flowing water, with Roman columns erupting from the
water’s surface to support the exhibition platform above
(right), and prism skylights beyond deliver a sensual
immersion into the unimpeded flow, the echoing backdrop, and the consciousness of the Tiber.

| MUSEO TEVERE



| MUSEO TEVERE

9

11

6
4
10
5
1

3
2

7

8

Ground Floor Plan
1
2
3

Foyer/Observation Tower
Exhibition-History
Exhibition-Ecology & Natural
History
4 Restaurant/Bar
5 Exhibition-Tiber in the 21st
Century and Beyond
6 Bookstore/Giftshop
7 Floating Park
8 Wetland and Wetland

Infrastructure
9 Landscaped Ground Plane
10 Main Piazza
11 Arsenale/Museum Archives



The Approach

| MUSEO TEVERE



| MUSEO TEVERE



Exhibition - History



The floating wetland and park which rise
and fall in response to river flood levels create a
softer gradient of activity between the city and
the river, also concealing the tunnel exhibitions
which connect each of the three main “piers” of
the museum.

Place des Arts
Montreal, Quebec, Canada
Fall 2012, M1



Spatial Deconstruction

Located within the Quartier des Spectacles, the “Labyrinthe” project aims to bring
the work of students in the fields of art and architecture to prominence within the fabric of a
grand and formalized architectural environment.
Rooted in an exercise of employing patterns
and effects as they exist in nature, the project
places heavy emphasis on an exploration of creating space via the deconstruction of what we
perceive as spatial elements. Like the ever-interrogative nature of student work, an extremely
limited palette of glass and laminated cedar fins
seeks to redefine how space is constructed and
experienced.


The Gateway

Mock-Up Study
Left: Effect Studies

| LABYRINTHE


12

11

10

Ground Floor Plan
1
2
3
4
5
6
7
8
9

8
13
6
1
5

9

2

Foyer
Reception
Coat Check
Permanent Exhibition
Library/Bookstore
Lounge
Workshop Studio
Open Exhibition
Exhibition Storage

10
11
12
13
14
15
16
17
18

Gallery Exhibition
Restaurant
Kitchen
Bar
Cafe
Cafe Kitchen
Pedestrian Square
Outdoor Cafe
Outdoor Exhibition

16

4

7

| LABYRINTHE

15
14
3

18
17



Auditorium



The Hearth

| LABYRINTHE



| LABYRINTHE



Exhibition


The themes of physical separation, clarity, obscurity, transparency,
and opacity are presented rhythmically
as one weaves through the labyrinth of
cedar fins, questioning the common perceptions of public and private space. At
the macro scale, the project strives to
connect its desolate corner of Quartier
des Spectacles with Montreal’s downtown district, acting as a gateway from
downtown to the public square and subsequently, Place des Arts.

Structural Composition
Left: Practical Effect Tests

Miramar
Playa, Havana, Cuba
Winter 2013, M1



Illustrating the Tropics

The New Canadian Embassy in Havana, Cuba draws particular inspiration from the
prominence of the “Ficus Citrifolia” tree species
within the area and the architectural qualities to
which they are associated in the collective consciousness of the local residents. The project
challenges a generally introverted and highly
secured program by creating a spatial narrative
that weaves fluidly through interior and exterior
space as they interact with both hard and soft
built landscape, blurring the threshold between
constructed and evoked space. Ever linked with
the natural world, the embassy incorporates a
continuous system of water retention and treatment technology as well as an artificial wetland
that aims to help mitigate Havana’s flooding
concerns, further treat the water supply from
various sources, while bringing new atmosphere
and life to the site.


Illustrated Narrative

| THE WALKING TREE



| THE WALKING TREE

Ground Floor Plan
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

9

1
8

4

3

7
5
2

10

6

Consular Services
Immigration Services
Guest Services
Gallery
Residence
Outdoor Event Space
Waterfall Plaza
Circulation Lounge
Exterior Corridor
Wetland System



The Plaza

| THE WALKING TREE



| THE WALKING TREE



Building Systems
Left: The Entrance
The Gallery
The Residence

Alert
Qikiqtaaluk, Nunavut, Canada
Summer 2013, M1



Inhabiting the Arctic

The Tactical Arctic Research
Unit (TARU) “Firefly” is a highly maneuverable modified V-22 Osprey
retrofitted to carry out short, efficient climatology research missions
throughout the Arctic region while
also proposing a methodological
foundation for living under the evershifting conditions of the North. The
unique conversion between airplane
and helicopter of the V-22 model
eliminates a need for landing strips,
reducing the overall ecological impact and footprint of the project while
simultaneously allowing more versatility in area coverage. Operating in
autonomy, the unit can become part
of a multidisciplinary research network, whether existing or self-propagated, and leave virtually no human
trace upon departure.

| TARU FIREFLY



| TARU FIREFLY


An integrated deployable architecture stored within the cargo space of each unit allows the project to quickly
triple its inhabitable space upon landing while its origamic
unfolding furniture and structure lined with a dual-layer inflatable membrane ensures that minimum space is taken
up in storage and the expanded space is sufficiently insulated at all times. A paneling system within the floor
structure allows flexibility in space use via its series of folding surfaces that can be used as both tabletops and open
floor space. Equipped with a hydroponics lab, radiant floor
heating, and integrated wind power generators within its
rotor turbines, the TARU “Firefly” aims to become a prototype for highly sustainable research and living solutions in
the Arctic environment.

1

8

5

3

9

2

10
4

6

11

12

13

14

7

Deployed Station Plan
15

Osprey Configuration

Deployed Configuration

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15

Cockpit
Buffer Zone
Washroom
Jump Seats
Kitchen
Mechanical Storage
IT Centre
Hydroponics Lab
Dry Storage
Dining Area
Living Area
Work Area
Sleeping Units
Buffer Zone
Wind-Power System



Polar Night

| TARU FIREFLY



| TARU FIREFLY



Fireflies Assembled
Left: The Fuselage
The Expansion

Notable Field
Projects
Edmonton International Airport
Edmonton, Alberta
Summer 2009
Cohos Evamy Integrated Design

Gravenhurst Centennial Centre
Gravenhurst, Ontario
Winter 2011
Carruthers Shaw & Partners Architects



| EDMONTON INTERNATIONAL AIRPORT


The proposed new office and
control tower for the EIA takes on
iconic forms that reflect the distinctive
natural phenomena of Edmonton’s
prarie landscape.




The new atrium and YMCA Aquatic
Facility expansion transforms the otherwise
humble community centre in the small town of
Gravenhurst into an iconic landmark.

| GRAVENHURST CENTENNIAL CENTRE

Personal Works
Frozen Memories
Saint John, New Bruncswick + Rome, Italy
2010 - 2012
Ink + Watercolor

Colossus
Winter 2012
Digital Art



| COLOSSUS

Thank you for your consideration.


Related documents


portfolio 2013 optimized
wetlands wastewatertreatment
20 air vapour barrier system 07 08 2015
special bulletin on science building launch
wdr2015 9 002
fraser watson stage 4 degree show drops10

Link to this page


Permanent link

Use the permanent link to the download page to share your document on Facebook, Twitter, LinkedIn, or directly with a contact by e-Mail, Messenger, Whatsapp, Line..

Short link

Use the short link to share your document on Twitter or by text message (SMS)

HTML Code

Copy the following HTML code to share your document on a Website or Blog

QR Code

QR Code link to PDF file Portfolio_2013_Optimized.pdf